Štrnásť najzdravších potravín podľa Stevena Pratta
08.02.2010 20:36Správne potraviny môžu zmeniť vašu biochémiu a váš život, tvrdí americký lekár Steven Pratt, odborník na výživu a spoluautor knihy Superpotraviny.
Svet je už unavený zložitými, prekombinovanými diétami a počítaním kilojoulov, a tak každý jednoduchý návod na zdravé stravovanie ho patrične očarí a nadchne. Takýmto návodom je aj „štrnásť superpotravín“ – od amerického lekára a odborníka na výživu a starnutie Stevena Pratta, ktorý preštudoval najrešpektovanejšie diéty sveta a zistil, že obsahujú približne rovnaké potraviny. Zostavil teda zoznam „superpotravín“, ktoré bránia „poškodzovaniu organizmu na úrovni buniek a tým bránia vzniku chorobných stavov a zároveň majú príjemný vedľajší účinok – človek sa po nich lepšie cíti, lepšie vyzerá a má viac energie“. Prattovmu návodu na stravovanie vyslovili podporu mnohí odborníci na výživu, ako aj renomované medicínske časopisy.
K superpotravinám podľa Pratta patria:
1. Čučoriedky, ktoré obsahujú dôležité vitamíny C a E a podporujú činnosť mozgu.
2. Brokolica, ktorá podľa Pratta ako jediná zelenina pôsobí skutočne proti rakovine čreva a konečníka.
3. Čaj, ktorý vďaka flavonoidom bráni predčasnému starnutiu buniek.
4. Tekvicové jadierka, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu prostredníctvom nenasýtených kyselín, vitamínov A, B, E a dôležitých minerálov ako draslík, zinok, horčík, vápnik a železo.
5. Fazuľa, ktorá obsahuje vitamíny a cenné bielkoviny nevyhnutné pre životne dôležité pochody v organizme.
6. Jogurt, ktorý obsahuje živé kultúry a posilňuje trávenie.
7. Morčacie mäso, ktoré podľa Pratta dodáva telu živiny nachádzajúce sa iba v mäse a nepriberá sa po ňom.
8. Ovos, ktorý množstvom zinku chráni pred únavou.
9. Pomaranče, ktoré obsahujú vitamín C, vlákninu a vďaka draslíku znižujú krvný tlak.
10. Rajčiny, ktoré svojim obsahom karotenoidov znižujú riziko srdcových chorôb a vďaka antioxidantom spomaľujú starnutie.
11. Sója, ktorá obsahom vápnika chráni kosti pred zlomeninami.
12. Špenát, ktorý ovplyvňuje tvorbu tráviacich štiav a dodáva organizmu dôležitú kyselinu listovú.
13. Tuniak, ktorý je významným zdrojom vitamínov a minerálov chrániacich cievy.
14. Vlašské orechy, ktoré sú bohatým zdrojom draslíka, zinku a vitamínov skupiny B a pôsobia blahodárne na nervovú sústavu.
Tieto potraviny (a ich „ekvivalenty“) podľa Stevena Pratta podporujú významným spôsobom odolnosť organizmu, slúžia ako prevencia mnohých vážnych chorôb a pomáhajú predĺžiť ľudský život. Pratt však zároveň pripomína, že zárukou dobrého zdravia nie je iba kvalitná strava a poukazuje tiež na veľký význam každodenného aktívneho pohybu.
———
Späť