Štrnásť najzdravších potravín podľa Stevena Pratta

08.02.2010 20:36

Správne potraviny môžu zmeniť vašu biochémiu a váš život, tvrdí americký lekár Steven Pratt, odborník na výživu a spoluautor knihy Superpotraviny.

Svet je  už unavený zložitými, prekombinovanými diétami a počítaním kilojoulov, a tak každý jednoduchý návod na zdravé stravovanie ho patrične očarí a nadchne. Takýmto návodom je aj „štrnásť superpotravín“ – od amerického lekára a odborníka na výživu a starnutie Stevena Pratta, ktorý preštudoval najrešpektovanejšie diéty sveta a zistil, že obsahujú približne rovnaké potraviny. Zostavil teda zoznam  „superpotravín“, ktoré bránia „poškodzovaniu organizmu na úrovni buniek a tým bránia vzniku chorobných stavov  a zároveň majú príjemný vedľajší účinok – človek sa po nich lepšie cíti, lepšie vyzerá a má viac energie“. Prattovmu návodu na stravovanie vyslovili podporu mnohí odborníci na výživu, ako aj renomované medicínske časopisy.

 

K superpotravinám podľa Pratta patria:

 

1.      Čučoriedky, ktoré obsahujú dôležité vitamíny C a E a podporujú činnosť mozgu.

2.      Brokolica, ktorá podľa Pratta ako jediná zelenina pôsobí skutočne proti rakovine čreva a konečníka.

3.      Čaj, ktorý vďaka flavonoidom bráni predčasnému starnutiu buniek.

4.      Tekvicové jadierka, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu prostredníctvom nenasýtených kyselín, vitamínov A, B, E a dôležitých minerálov ako draslík, zinok, horčík, vápnik a železo.

5.      Fazuľa, ktorá obsahuje vitamíny a cenné bielkoviny nevyhnutné pre životne dôležité pochody v organizme.

6.      Jogurt, ktorý obsahuje živé kultúry a posilňuje trávenie.

7.      Morčacie mäso, ktoré podľa Pratta dodáva telu živiny nachádzajúce sa iba v mäse a nepriberá sa po ňom.

8.      Ovos, ktorý množstvom zinku chráni pred únavou.

9.      Pomaranče, ktoré obsahujú vitamín C, vlákninu a vďaka draslíku znižujú krvný tlak.

10.  Rajčiny, ktoré svojim obsahom karotenoidov znižujú riziko srdcových chorôb a vďaka antioxidantom spomaľujú starnutie.

11.  Sója, ktorá obsahom vápnika chráni kosti pred zlomeninami.

12.  Špenát, ktorý ovplyvňuje tvorbu tráviacich štiav a dodáva organizmu dôležitú kyselinu listovú.

13.  Tuniak, ktorý je významným zdrojom vitamínov a minerálov chrániacich cievy.

14.  Vlašské orechy, ktoré sú bohatým zdrojom draslíka, zinku a vitamínov skupiny B a pôsobia blahodárne na nervovú sústavu.

 

 

Tieto potraviny (a ich „ekvivalenty“) podľa Stevena Pratta podporujú významným spôsobom odolnosť organizmu, slúžia ako prevencia mnohých vážnych chorôb a pomáhajú predĺžiť ľudský život. Pratt však zároveň pripomína, že zárukou dobrého zdravia nie je iba kvalitná strava a poukazuje tiež na  veľký význam každodenného aktívneho pohybu.

 

Späť
Tvorba webu zdarma Webnode